X hits on this document

Word document

1.1. Az önéletrajzírás rejtelmei - page 34 / 37

139 views

0 shares

0 downloads

0 comments

34 / 37

állami szervek szintén rendelkeznek internetes oldallal, hasonlóképpen a személyzeti közvetítő irodák.

Jelentkezés Interneten keresztül: a személyzeti tanácsadó irodák weboldalain is lehet jelentkezni, de vannak olyan portálok is, amelyek kifejezetten az internetes álláskeresésre szakosodtak. Ezek mindegyikénél jellemző, hogy egy regisztrációt követően minden jelentkező feltöltheti önéletrajzát, és ő maga is kereshet cégek állásajánlatai között. A kereséshez legtöbbször több ismérv is adott, tehát akár területileg, akár szakma-specifikusan, akár a fizetett bért tekintve kereshet a pályázó. A legtöbb esetben hírlevél formájában is értesülhetnek a pályázók a legfrissebb szabad állásokról, melyre a megfelelő referenciaszám megjelölésével önéletrajzuk elküldésével jelentkezhetnek.

Tanulás: az Interneten több olyan oldal is működik, mely hasznos tanácsokkal látja el az olvasókat, tanítva ezzel őket a helyes viselkedésre, a megfelelő önéletrajz megírására. A pályázók egymástól is tanulhatnak, megosztva egymással tapasztalataikat. Így egy állást kereső szempontjából hasznos lehet a különböző - a témával foglalkozó - fórum (chat oldal, amennyiben valóban a témával foglalkozik, pl. epalya.hu) felkeresése is.

Kommunikáció: a kommunikáció egyik fontos eszközévé vált már napjainkra az e-mail, és az állást kínálók is előszeretettel alkalmazzák. Az állásjelentkezések esetében már legalább ugyanannyiszor kérik elektronikus formában, e-mail-en keresztül a jelentkezést, mint papíron, hagyományos postai úton.

6.5 Állásajánlatok a médiában

A média jellegzetes résztvevői, a televízió, a rádió, és a sajtó közül ez utóbbinak van legjelentősebb szerepe az álláskeresők számára.

A nyomtatott sajtóban megjelenő álláshirdetések elsősorban a középvezetői szintig jelölnek meg álláslehetőségeket, a felső vezetői réteg megtalálásához leginkább "fejvadász"-okat vesznek igénybe a cégek. Az álláshirdetések megjelenhetnek az apróhirdetések között (alsóbb szintű pozíciók), és keretes hirdetésekben is a lap egyéb oldalain. Több újság is külön rovatokat, oldalakat szán ilyen célzattal olvasóinak.

Fontos tudni azonban, hogy csak az újságok átböngészésével nem lehet kellően hatékony állásvadászatot folytatni. Élni kell az egyéb kiegészítő lehetőségekkel is, melyek jelentősége napjainkra egyre nagyobb (személyzeti tanácsadó irodák felkeresése, munkaügyi központok és alszervezeteik felkeresése, Internet segítségül hívása).

Document info
Document views139
Page views139
Page last viewedSat Jan 21 13:59:55 UTC 2017
Pages37
Paragraphs678
Words7000

Comments