X hits on this document

Word document

1.1. Az önéletrajzírás rejtelmei - page 35 / 37

118 views

0 shares

0 downloads

0 comments

35 / 37

6.6 Álláskeresést segítő rendezvények, az állásbörzék

Leginkább a felsőoktatásban terjedtek el azok a rendezvények, melyek a végzős hallgatók elhelyezkedését kívánják azzal elősegíteni, hogy az intézménybe hívják - elsősorban az intézmény képzési profiljához kapcsolható - cégeket, vállalatokat, vállalkozásokat.

Azon túl, hogy az állásbörzék helybe hozzák a cégeket a hallgatók számára, a látogatóknak egyéb szolgáltatásokat is szoktak nyújtani. Több állásbörzén lehetőség van próbainterjúk lefolytatására, különböző (személyiség, készségfelmérő) tesztek kitöltésére, esetleg grafológiai vizsgálatra, tehát minden olyan vizsgálatra, melyek egy "éles szituációban" is előfordulhatnak.

Jellemző, hogy az állásbörzén olyan kiadványok is megjelennek, melyek hasznos tanácsokkal, információkkal látják el az olvasót, és konkrét ajánlásokat vagy céges bemutatkozásokat is tartalmaznak.

6.7 A spontán jelentkezésről

A fentiekben több olyan lehetőség is bemutatásra került, amely használatával hatékonyabban találhatunk rá egy-egy megfelelő állásra. Több szakember, és állásban lévő véleménye azonban, hogy nem csak az adott, meghirdetett lehetőségek közül kell választani.

Napjainkra jellemzővé vált, hogy a betöltetlen pozíciók nagyobb százaléka nem kerül semmilyen formában sem meghirdetésre. A nagyobb vállalatok már kiterjedt adatbázissal rendelkeznek, vagy kapcsolati rendszerük alapján találnak (esetleg a vállalaton belülről) megfelelő jelentkezőket.

Fontos tehát, hogy az álláskeresésben is elterjedjen a "spontán jelentkezés", azaz az olyan jelentkezés, mely nem egy-egy konkrét hirdetésre reagál.

A spontán jelentkezések menete:

A megcélozni kívánt vállalat, cég vagy vállalkozás kiválasztása

Információk gyűjtése a munkáltatóról

Cégre szabott önéletrajz összeállítása

A pályázati anyag (kísérőlevél, önéletrajz, bizonyítványmásolatok) eljuttatása a lehető legmegfelelőbb személy számára (munkaügyi vezető, személyzeti osztály).

Érdeklődés a pályázati anyag "célba jutásáról", visszajeleztetés

Document info
Document views118
Page views118
Page last viewedTue Jan 17 13:40:53 UTC 2017
Pages37
Paragraphs678
Words7000

Comments