X hits on this document

Word document

1.1. Az önéletrajzírás rejtelmei - page 5 / 37

141 views

0 shares

0 downloads

0 comments

5 / 37

Az önéletrajz Microsoft Wordben készül, A/4-es méretben, .rtf, .doc vagy .pdf formátumban. Az elektronikus úton továbbított önéletrajzot mindig csatolva küldjük, mert e-mail üzenetként nem formázható és nehezen áttekinthető. Az önéletrajz nyelve Magyarországon alapértelmezettként a magyar, idegen nyelvűt abban az esetben küldjünk, ha azt külön kérik a pályázatban. Amennyiben több nyelven is csatoljuk önéletrajzunkat, mindegyiket külön tegyük meg, mert így áttekinthetőbb. Fontos, hogy az önéletrajzban ne váltogassuk a betűk típusát, illetve egységesen egy színt használjunk. Ne illesszünk be színes háttereket a szöveg mellé vagy mögé.

1.4 Gépnév, dokumentumnév

Sokan nem gondolnak arra, hogy egy figyelmetlenül megválasztott gépnév is kelthet rossz benyomást. Ez ugyanis látható például akkor, ha a dokumentum nevére rákattintás nélkül az egérrel rámutatunk. A dokumentumnév az az elnevezés, amellyel elmentettük önéletrajzunkat. Itt a legjobb, ha a nevünket használjuk, ékezetek nélkül!

1.5. Mit tartalmazzon az önéletrajz?

a) Az önéletrajz első csoportját alkotó témakör a személyes adatokat tartalmazza: a jelentkező nevét, születési évét és helyét, állandó (és ha van ideiglenes) lakcímét, összes telefonszámát e-mail címét, esetleg családi állapotát.

b) A második csoportban a jelentkező tanulmányai, iskolai végzettségei szerepelnek, melyben fel lehet tüntetni a specializációkat, a szakokat, a tanulmányi versenyeken elért eredményeket, a diákszervezetekben végzett tevékenységet és a fontosabb továbbképzéseket is. Az általános iskolai tanulmányokat szükségtelen az önéletrajzba beleírni. Ebben a csoportban érdemes feltüntetni a különböző tanfolyamokon szerzett képesítéseket is.

c) A harmadik terület a szakmai tapasztalatokat tartalmazza. Itt a korábbi munkahelyeket kell felsorolni és megemlíteni a betöltött pozíciókat. Röviden célszerű felsorolni a pozícióval kapcsolatos fontosabb feladatokat. Ha pályakezdő készíti az önéletrajzot, akkor ebbe a csoportba a szakmai gyakorlatokat, az alkalmi munkákat, az iskolában végzett hallgatói tevékenységeket lehet leírni.

d) A negyedik témakör a nyelvismeretekről tájékoztat. Sorolja fel melyik nyelvet milyen szinten, használja! Megadhatja a nyelvvizsgák időpontját és szintjét amennyiben nyelvvizsgával, rendelkezik (a vizsga szintje nem feltétlenül fedi a tényleges tudást).

Document info
Document views141
Page views141
Page last viewedSun Jan 22 07:57:07 UTC 2017
Pages37
Paragraphs678
Words7000

Comments