X hits on this document

Word document

1.1. Az önéletrajzírás rejtelmei - page 7 / 37

130 views

0 shares

0 downloads

0 comments

7 / 37

Nyelvtudás: sorolja fel melyik nyelvet milyen szinten használja, adja meg (ha van) a nyelvvizsgák időpontját és szintjét (a vizsga szintje nem feltétlenül fedi a tényleges tudást)

Számítógépes ismeretek: sorolja fel azokat a szoftvereket, amelyeket felhasználói szinten ismer, illetve amelyeken programozni tud

Jogosítvány

Egyéb: egyéb készségek, pl. gépírástudás, hobbi 

1.6 Az időrend szerepe

A szakmai tapasztalatainkra vonatkozólag kétféle sorrendet követhetünk az önéletrajz megírásánál. Az egyik lehetőség az időrendi, a másik a fordított időrendi sorrend. Az időrendi, vagy kronológiai felsorolás a régmúlt eseményeitől indul a jelen felé. A legrégebbi végzettséggel, illetve tapasztalatokkal kezdődik és a legújabbakkal fejeződik be. A fordított időrendi sorrend egyre népszerűbbé válik. A jelentkező legfrissebb tapasztalataival kezdődik a felsorolás és a legrégebbi eseményekkel záródik. Napjainkban ez az elterjedtebb. Fontos, hogy bármelyik típust választjuk is, azt következetesen, mindvégig az előre elhatározott időrendet figyelembe véve tegyük.

1.7 Fénykép

Néhány országban az önéletrajzhoz mellékelt fotó szigorúan kötelező, míg más területeken éppen ellenkezőleg tilos a diszkriminációra okot adó kép elküldése. Magyarországon általában a legtöbb jelentkező mellékel fotót. Vannak olyan vállalatok, amelyek álláshirdetéseikben külön felhívják a figyelmet arra, hogy arcképpel ellátott jelentkezéséket várnak. A nem megfelelő felbontásban elkészített digitális fotók fekete-fehér nyomtatatásban sokat ronthatnak a jelentkező esélyein. A vizuális élmény szubjektív előítéletek forrása is lehet. A túl jól sikerült fényképek sem ajánlatosak. Csalódáshoz vezet, ha a személyes találkozás élménye elmarad a várttól. 

Ha azt szeretnénk, hogy komoly szándékkal hívjanak be interjúra, ne küldj magadról mulatságos képet. A fényképet azért kérik a cégek, hogy az önéletrajzot könnyebben összekapcsolhassák a jelöltekkel az akár több száz jelentkező közül. Könnyebb visszaemlékezni egy-egy interjúalanyra, ha van róla fénykép. Ez természetesen csak

Document info
Document views130
Page views130
Page last viewedThu Jan 19 11:46:17 UTC 2017
Pages37
Paragraphs678
Words7000

Comments