X hits on this document

Word document

A./I.1. Definícíó és epidemiológia - page 10 / 28

102 views

0 shares

0 downloads

0 comments

10 / 28

a diagnosztikus tesztek darázs- és méhméregre egyaránt pozitívak, a terápiás ajánlások általában azt javasolják, hogy történjen immunterápia mindkét méreggel.

Az immunterápiához tisztított, immunkémiailag és biológiailag standardizált méregkivonatok használhatók. A hazai gyakorlatban alkalmazott vaccinák méreganyag tartalma g-ban, vagy SQ egységben megadott ( 100 000 SQ egység 100 g „nyers méreg allergen aktivitásának felel meg). Az egy csípésnyi méregmennyiség kb. 50 g.

A méh-és darázsméreg terápiás vaccina oldatok a felszívódásukat tekintve kétfélék:

a./az un. vizes oldatok a subcutan bejuttatás után, hasonlóan a természetes csípéssel bekerülő méreghez - gyorsan felszívódnak, aminek hátránya a mellékhatások nagyobb kockázata, előnye a természetes csípéssel analóg helyzet, amiből következik, ha a beteg az egy csípéssel equivalens méregmennyiséget (kb. 50 g) a vizes oldattal végzett immunterápia során mellékhatások nélkül tolerálja, úgy egy csípéssel szemben védettnek tekinthető.

Gyógyulásról (az alkalmazott oldat milyenségétől függetlenül) akkor beszélhetünk, ha a méreg specifikus IgE termelés megszűnt, a RAST illetve a bőrpróba negatívvá vált. A vizes oldatok rugalmasan adagolhatóak, bármelyik adagolási séma szerint történő kezeléshez (hagyományos ambuláns, csoportosított ambuláns, gyorsított kórházi) alkalmazhatóak.

b./A depot oldatokban a méreg allergén általában AlOH-hoz adsorbeált, amelyből a hatóanyag leadás lassú, ennek köszönhetően az allergen injekció okozta allergiás mellékhatások kockázata kicsi. Tekintve, hogy az allergén teljes felszívódása az injekcióból kb. 1 hét, újabb injekció 7 napon belül nem adható. A depot oldatok ezért csak a hagyományos ambuláns kezelési formában alkalmazhatóak.

A védettség ill. gyógyulás kialakulásának esélye a vizes és depot oldatokkal folytatott kezelésekben azonos.

A méreg allergén vaccina oldatok adagolási módjai, kezelési sémák:

Hagyományos ambuláns kezelési rend: heti 1x1 injekció.

Csoportosított ambuláns kezelési rend: heti egy napon, 30-60 perces időközökben 3-4 injekció.

Gyorsított kórházi adagolás: 2-3 órás időközökben naponta 4-5 injekció.

A vizes oldatok a lyophilizált méregallergén hígításával nyerhetők, a depot oldatok nem hígíthatók! Az injekciók mindkét oldatból mélyen subcutan adandók!

A kezdő allergén dózis rendszerint 0,01 g. A dózisemelés általában az adagok duplázásával történik. Az un. „fenntartó adag” elérése után – aminek javasolt dózisa legalább az egy csípéssel azonos méregmennyiség, azaz 50 g – az injekciók ritkíthatók, a kezelés első évében havonta, a 2. évtől kezdve 6-8 hetente adhatóak.

Sok szerző szerint az 50 g-nál nagyobb fenntartó adagok (100-200 g) terápiás hatásfoka jobb, a védettség biztosabban elérhető.

10

Document info
Document views102
Page views102
Page last viewedWed Jan 18 06:59:49 UTC 2017
Pages28
Paragraphs858
Words6209

Comments