X hits on this document

94 views

0 shares

0 downloads

0 comments

4 / 28

Terhelés-indukálta anafilaxia. Leggyakoribb kiváltó ok a futás, de síelés, aerobic, vagy kerékpározás után is felléphet anafilaxia. Egyes tényezők hajlamosítanak a terhelés-indukálta anafilaxia kialakulására, mint például a terhelés előtt bizonyos gyógyszerek bevétele (pl. aspirin, vagy más NSAID), ill. a terhelés előtti étkezés. A terhelés-indukálta anafilaxia ellátása ugyanúgy történik, mint a többi anafilaxiáé, a betegnek tanácsos önbelövő adrenalin injekcót magánál tartani.

Idiopathiás anafilaxia. Az esetek egyharmadában a kiváltó ok rejtve marad. A diagnózis felállítása, az anafilaxia idiopathiássá minősítése csak akkor lehetséges, ha komplett allergológiai és immunológiai vizsgálatokkal minden lehetséges okot kizártunk és mérlegeltük a differenciál diagnosztikában felmerülő ritka kórképek (HANO, vasculitisek, mastocytosis, carcinoid syndroma, stb.) lehetőségét.

Újabban az anti-leukotrien szerktől írtak le preventív terápiás hatást idiopathiás anafilaxiában.

A./III. Terápia

A./III.1. Az anafilaxia kezelése

A./ Azonnali tennivalók

1.

Légutak, légzés, keringés, tudatállapot felmérése

2.

Adrenalin (Tonogén Ò) 0,3-0,5 mg i.m. felnőttnek, 0,1-0,3 ml  gyermeknek a felkarba, vagy a combba. Az intramuscularisan adott adrenalin felszívódása tökéletes és gyorsabb, mint a subcutan injekcióé. A kar általában jobban hozzáférhető, de a combból gyorsabban szívódik fel az adrenalin. Súlyos esetben a comb elülső részébe adjuk az adrenalint. Szükség esetén 10-15 perc múlva ismételhető. Kerüljük a toxicitást!

3.

Ha a beteg az i.m. adrenalinra és a folyadékpótlásra nem reagál, percek múlva i.v is adható: 0,1-0,3 mg. adrenalin fiziológiás sóval 10 ml-re hígítva. Folyamatos hemodinamikai monitorozás szükséges! Bár az adrenalinnak az anafilaxiában nincs abszolut kontraindikációja, több halálos komplikációt okozott már az adrenalin meggondolatlan intravénás használata.

B./ Általános tennivalók

1.

Helyezzük a beteget hanyattfekvő helyzetbe és emeljük fel a lábát.

2.

Légút biztosítás (endotracheális intubáció vagy conicotomia válhat szükségessé)

3.

Oxigén 6-8 L/perc

4.

Véna biztosítás, folyadékpótlás krisztalloid oldattal. Súlyos hypotenzió esetén volumen-expander (kolloid-oldat) gyors infúziója.

5.

Az allergiát kiváltó injekciónak, vagy a rovarcsípésnek a helyét leszorítva a felszívódás lassítható.

C./ Speciális, a szituációtól függő tennivalók

1.

Az allegiát kiváltó injekció, vagy a rovarcsípés helyére beadott fél adag (0,1-0,2 mg) adrenalin injekció lassítja az allergén felszívódását.

2.

Antihisztamin orálisan, intramuscularisan vagy intravénásan (Tavegyl injekció i.v.10 ml fiziológiás sóval hígítva, lassan adható).

3.

Ranitidin 50 mg. i.v. felnőttnek, 1 mg/kg gyermeknek.

4.

Bronchospasmus esetén salbutamol inhalatio (2-4 puff adagoló aerosolból)

4

Document info
Document views94
Page views94
Page last viewedMon Jan 16 15:18:09 UTC 2017
Pages28
Paragraphs858
Words6209

Comments