X hits on this document

112 views

0 shares

0 downloads

0 comments

9 / 28

2-3 hónap után megismételni. Ezekben az esetekben feltételezik, hogy a rosszullét mögött nem IgE-mediálta reakció (un. anafilactoid reakció) áll, az immunterápiának nincs indikációja, de a beteget készenléti adrenalinnal el kell látni! A tapasztalat azt mutatja, hogy a RAST és bőrpróba negatív betegek nagy hányadában egy következő csípés nem okoz tüneteket.

Ha mindkét méreggel pozitív a teszt és az anamnézisből nem ismert biztosan a rosszullétet okozó rovar, az alábbi tapasztalatok segíthetnek a döntésben:

a./a csípés után a specifikus IgG szint pozitív lehet,

b./RAST inhibiciós technika, histamin felszabadulási teszt tisztázhatja az allergént. A különböző darazsak méreg allergénjei között jelentős a keresztreaktívitás, a méhek és darazsak méreg allergénjei között általában keresztreaktívitás nincs. Bizonytalan esetben mindkét méreggel javasolt az immunterápia.

B./III. Terápia

A méh-és darázsméreg allergia kezelése a csípés után kialakuló lokális vagy szisztémás reakció  t ü n e t i  kezelését, illetve a súlyos szisztémás reakciót követően szükségessé váló p r e v e n t í v  terápiát jelenti.

B./III.1. Tüneti kezelés

A helyi reakció kezelést többnyire nem igényel. Nagy helyi reakció esetén borogatás, p.o. és lokális antihistamin, 30-60 perces observálás javasolt. Progresszió esetén 0,2 - 0,3 ml adrenalinnal (Tonogén) a szúrás környéke körbeinfiltrálható.

A szisztémás reakció kezelése a tünetek súlyosságától függ.

Enyhe (néhány urticaria): antihistamin p.o. vagy parenterálisan

Közepesen súlyos (generalizált urticaria, angiooedema és/vagy bronchospasmus):

-a csípés helyét infiltráljuk körbe 0,2-0,3 ml (0,2-0,3 mg) Tonogennel

-a beteget fektessük le, biztosítsunk vénát

-

iv. antihistamin (Tavegyl 2 ml, 10 ml fiziológiás sóban hígítva, lassan)

-

2-4 adag salbutamol adagoló aerosolból

-

I.v. steroid (60 -80 mg Solu –Medrol vagy Diadreson )

Súlyos generalizált anaphylaxiás reakció: ellátását lásd az 1. fejezet (Anaphylaxia c.), 1.5. pontjában.

B./III.2. Preventív kezelés (méreg immunterápia)

A szisztémás allergiás tüneteket okozó darázs-és méhméreg allergia a méreggel folytatott specifikus immunterápia abszolút indikációját képezi, ha a méreg specifikus IgE in vitro (RAST) vagy in vivo (bőrpróba) kimutatható és a kezelés ellenjavallata nem áll fenn.

A kezelés azzal a rovarméreggel történik, amelyik a klinikai tüneteket okozta és amellyel a diagnosztikus tesztek pozitívak voltak. Ha csípéskor a rovar nem volt azonosítható és

9

Document info
Document views112
Page views112
Page last viewedSun Jan 22 01:38:04 UTC 2017
Pages28
Paragraphs858
Words6209

Comments